Woningmarkt IJburg trekt weer aan

Expo IJburg heeft onderzoek gedaan en laat zien dat de belangstelling voor woningen op IJburg weer toeneemt. Ook worden er de laatste maanden weer meer woningen verkocht. In tijden van economische crisis doen nieuwbouwwoningen het altijd het slechtste. Tijdens een crisis kopen mensen alleen een huis als ze het meteen nodig hebben en willen er dan ook direct inkunnen. De ergste crisis lijkt achter de rug en net als in de rest van Amsterdam trekt de huizenmarkt dus langzaam weer aan. Zie: http://www.ijburg.nl/main.php?obj_id=678162882

Reacties

  1. Een beetje tegenstrijdig met het onderzoek van W. Bakker.

    Woningen op IJburg zijn niet in trek

    Gebaseerd op: Het Parool (16-1-2010)
    Woningen op IJburg in Amsterdam zijn niet in trek. Dit blijkt uit een studie van Gerard W. Bakker Makelaars naar de huizenmarkt per stadsdeel. De huizenprijzen op IJburg dalen nog steeds terwijl in andere delen van Amsterdam de prijzen juist weer stijgen, in het laatste kwartaal gemiddeld met 1,5%. Andere stadsdelen boekten met een sterkere stijging, zoals Zuideramstel met +6% en Zuid met +5%.

    Volgens Almar Bakker van het makelaarsbedrijf scoort de stad vooral goed in het centrum. Oud-West zag de prijzen met 8% stijgen en in het Westerpark gingen de prijzen met 8,8% omhoog. Tegenover die stijgingen staan dalingen in andere stadsdelen, waarbij IJburg een apart verhaal vormt. Volgens Bakker liggen op IJburg de prijzen gemiddeld 20% te hoog waardoor de huizenmarkt daar lijkt vast te lopen. Er koopt niemand een woning, maar er verkoopt ook niemand.

    Op IJburg wordt dus amper meer verhuisd, terwijl er nog steeds gebouwd wordt. Volgens Bakker zorgt het eenzijdige aanbod voor de vastlopende markt. Het zijn allemaal dezelfde appartementen vanaf 80 vierkante meter vanaf 240.000 euro. Overigens is niet alleen IJburg een slechte markt. Zeeburg zag de prijzen dalen met 12,3% en Geuzenveld met 9%.


    Wie moeten we nu geloven?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het probleem met dit soort onderzoeken is dat de media altijd maar de helft brengen. Wat ik in de media heb gelezen over dit onderzoek van Bakker Makelaars geloof ik niet zo. Er wordt helemaal geen onderscheid gemaakt tussen nieuwbouw en bestaande bouw. IJburg heeft erg veel nieuwbouw en juist met nieuwbouw gaat het nog niet zo goed. Geen wonder: in een slechte markt koop je alleen een huis als je het meteen nodig hebt en op nieuwbouw moet je lang wachten. Daarnaast hebben nieuwbouwprojecten altijd een paar slechtere woningen en die staan vaak nog lang te koop.

    Als je de prijzen op IJburg wil vergelijken met de rest van de stad moet je nieuwbouwhuizen op IJburg vergelijken met nieuwbouwhuizen in de rest van de stad - en bestaande huizen op IJburg vergelijken met bestaande huizen in de rest van de stad.

    Als je kijkt naar de bestaande bouw op IJburg dan kan het verhaal wel eens heel anders zijn, maar helaas doet Bakker dat niet - of misschien doen ze dat wel, maar vinden de media een genuanceerd verhaal iets minder interessant.

    Als ik naar de prijzen op IJburg kijk heb ik niet het idee dat de prijzen erg gedaald zijn ten opzichte van het moment dat ik zelf een huis zocht (3 jaar geleden). Ook worden de huizen die om ons heen te koop staan gewoon verkocht. Toegegeven: mijn waarneming is ook niet objectief.

    Aangezien alle media dat verhaal van Bakker kritiekloos overnemen, vind ik het belangrijk om een positief zichtbaar te maken. Ik maak me echt totaal niet druk over de prijs van ons koophuis!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten