Uitslag stadsdeelraadsverkiezingen

Stadsdeel Oost heeft de voorlopige uitslag van de deelraadsverkiezingen bekend gemaakt. In de deelraad zijn 29 zetels te verdelen. De PvdA blijft de grootste met 8 zetels, maar verliest er wel een paar. GroenLinks wint een zetel en komt op 7 zetels en wordt daarmee bijna net zo groot als de PvdA. D66 had maar een enkele zetel, maar heeft er nu 5 en is daarmee opeens de derde partiij. De VVD behoudt 4 zetels. SP verliest een zetel en komt op 4 zetels. De ooit in de Watergraafsmeer opgerichte Méérbelangen verliest een zetel en heeft er nu 2. Het CDA verliets zijn zetel en komt niet meer in de raad, Leefbaar Amsterdam Oost haalt ook geen zetels. Zie de website van stadsdeel Oost.
Volgende week worden ook de uitslagen per buurt bekend, dan is zichtbaar hoe IJburg heeft gestemd. Tijdens de Europese verkiezingen hebben IJburgers relatief vaak op D66 gestemd, dus dat zou nu ook zo kunnen zijn.

Reacties

  1. Je kunt nauwelijks nagaan hoe per buurt is gestemd, hoogstens per stembureau. Iedereen mag overal in de gemeente stemmen, vandaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat maakt het inderdaad lastig. Desalniettemin gaat gemeentelijk onderzoeksbureau O+S dit wel proberen. Misschien kunnen ze wel kijken hoeveel er door mensen buiten hun eigen stadsdeel is gestemd door naar stempassen te kijken oid, maar het is inderdaad geen simpele analyse.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je kunt voor het stadsdeel niet buiten je eigen stadsdeel stemmen. Daar ben ik (en nog meer a'dammers) achter gekomen toen ik op het CS wilde stemmen. Stemmen voor de centrale stad kon wel maar dan kun je dus net zo goed in je eigen buurt stemmen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten