Rijkdom voorzieningen op IJburg: de cijfers


IJburg II wordt misschien uitgesteld. Dat zou natuurlijk jammer zijn, vooral voor de mensen die daar graag een huis willen bewonen. Er wordt wel eens gezegd dat IJburg I dan winkels zal missen, alsof er hier nauwelijks winkels zijn. Ik vraag me wel eens af of de journalisten die dat schrijven wel eens op IJburg geweest zijn. Tuurlijk, het kan altijd meer en beter, maar wist je dat we inmiddels ongeveer 25 restaurants, cafe’s en andere horecagelegenheden hebben? En meer dan 20 winkels op het gebied van interieur en styling? En meer dan 15 voedingsmiddelenzaken, waaronder een paar supermarkten, maar ook bijzondere delicatessenwinkels, zoals de winkel van Il Lago, Boerenjongens en Le Beau Gateau? En meer dan 10 kadowinkels en ongeveer net zo veel winkels met kinderkado's? En 10 kledingswinkels voor onszelf en 4 kledingswinkels voor kids? En 6 kappers, minimaal net zo veel schoonheidsspecialisten en 2 drogisten? Net als een fietsenwinkel, een kantoorboekhandel, een reisbureau, een videotheek, een stomerij, een avondwinkel en een Hema? En dat er steeds meer winkels op zondag open zijn?

Verder hebben we naast horeca en winkels natuurlijk nog allerlei andere leuke dingen op IJburg: de haven met historische schepen, het strand met strandfeesten, grachten die ’s zomers als zwembad dienen zodat IJburg een grote camping wordt, tientallen kunstwerken, theater Vrijburcht met filmhuis, IJburg TV, tientallen sportverenigingen en een sportschool, een bed and breakfest, allerlei festivals, het Diemerpark en natuurlijk het prachtige licht. Op het Zeeburgereiland krijgen we daarnaast het Annie MG Schmidthuis met restaurant en bioscoop. Natuurlijk is het leuk als er ook nog een bibliotheek en een zwembad komen, maar je gaat afvragen wat mensen precies bedoelen met 'weinig voorzieningen'. Ik ken geen enkele wijk die zo veel voorzieningen heeft, afgezien van het centrum!

Niet zo gek dus dat er al meer dan 10 boeken over IJburg zijn verschenen en dat er tientallen bureaus touristische rondleidingen op IJburg doen! Ja, dat kan allemaal nog beter, maar met Amsterdam of fietsafstand ben ik al best tevreden. Van mij mag IJburg II er komen, niet om IJburg I voorzieningen te geven, maar zodat er nog meer mensen van IJburg kunnen genieten!

Reacties

  1. Helemaal gelijk. Zat er laatst ook aan te denken. We hebben op IJburg in relatief kort tijdsbestek meer dan op de Oostelijke eilanden. En aanwas groeit nog steeds. Dat maakt het zo'n een leuk gebied. Denk dat de beeldvorming vooral komt doordat de meeste winkels nogal verspreid liggen en vanaf de straat niet meteen zichtbaar zijn. Geen aparte gevel boven die winkels.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal eens! Ik zit echt niet op nog meer eilanden te wachten. Ben ook niet tegen, maar de combinatie rust met toch veel winkels & restaurants bevalt mij uitstekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal mee eens. OP dit moment zijn er inderdaad genoeg voorzieningen. IJbrug 2 zal tot veel meer autoverkeer leiden, denk eens aan een IJbruglaan file van driemaal zo lang.... Verder zijn alle lege kavels op huidige IJburg geen gezicht. Eerst die kavels volbouwen en de aansluiting op de A9 voltooien, daarna mag IJburg 2 er natuurlijk komen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten