zondag 19 december 2010

Laterna Magica wint onderwijsprijs Noord-Holland

Basisschool de Laterna Magica op IJburg wint de onderwijsprijs Noord-Holland. De school won de 1e prijs met haar Evenementen-leerbureau. Laterna Magica is hiermee genomineerd voor de landelijke onderwijsprijs die in maart wordt uitgereikt in de Beurs van Berlage. Op Youtube vind je een filmpje van het project. Op IJburg merken we van alles van dit Evenementen-leerbureau, zo was het een van de initiefnemers achter de Sinterklaas intocht.
Dit stond er in het jury rapport: Laterna Magica biedt in het evenementenleerbureau " Toon je organisatietalent" een stageomgeving voor studenten van het HBO, voortgezet onderwijs en eigen bovenbouwleerlingen. Het leerbureau organiseert activiteiten als de sportdag, midwinterdiner, de sinterklaasintocht, een ouderschoolfeest, een schaatswedstrijd, de avondvierdaagse en een talentenshow. De stagiaires leren organiseren, programmeren, draaiboeken maken, checklisten afwerken, budgetteren, publiciteit genereren, uitvoeren en evalueren. Ieder op eigen niveau, waarbij ze worden aangestuurd en begeleid door een professionele vaste functionaris binnen school.
Een bijzonder en buitengewoon origineel project, aldus de jury. Een basisschool die een eigen stagebureau heeft opgericht om studenten aan te trekken voor diverse activiteiten in de school. Het lijkt het welbekende ei van Columbus.
Elke school kampt met het probleem: de evenementen die jaarlijks op het programma staan, leggen flink beslag op de tijd van het lerarenteam (en veelal tweeverdienende ouders)
Nog afgezien van het feit, dat veel activiteiten een steeds grotere mate van professionaliteit vereisten. En dat heeft niet iedereen in huis.
Laterna Magica heeft met het evenementenbureau alle problemen tegelijkertijd en structureel aangepakt. Studenten die op zoek zijn naar een goede stageplek, maar ook scholieren uit het voortgezet onderwijs die met hun maatschappelijke stage worstelen, kunnen aankloppen bij een professioneel bureau. Dat heeft studenten en scholieren daadwerkelijk iets te bieden. Zij weten dat ze een leerzame stagetijd tegemoet kunnen zien.
Laterna Magica ontlast het eigen team, krijgt een schat aan basiskennis binnen (draaiboeken o.a.) en heeft bovendien voor de eigen school de beste krachten voor het uitkiezen. En laten we het belangrijkste niet vergeten: het leerbureau werkt zeer inspirerend naar de eigen leerlingen van de school. Bovenbouwleerlingen lopen stage bij het bureau en leren zo in een echte werkomgeving de eerste kneepjes van het (organisatie)vak. De jury kent aan Laterna Magica unaniem de eerste prijs toe in de categorie primair onderwijs.