Posts

Posts uit maart, 2010 tonen

Leuk nieuws over IJburg te volgen via Twitter

Dit blog met leuk nieuws over IJburg is nu ook te volgen via Twitter op twitter.com/AmsterdamIjburg .

Silo's te bezichtigen tijdens dag van de architectuur

De Dag van de Architectuur is dit jaar in het weekend van 26 en 27 juni, eigenlijk is het dus het weekend van de architectuur. Dan openen normaal niet toegankelijke gebouwen hun deuren voor het publiek, met het thema ‘actueler dan ooit’. Daarom kun je kijken in oude gebouwen die opnieuw in gebruik zijn genomen, vaak met een nieuwe functie. Op het Zeeburgereiland zijn de silo’s te bekijken, dit zijn voormalige opslagtanks voor rioolwaterzuivering. In Noord is het hoofdkantoor van MTV Benelux (een voormalige timmerwerkplaats) te zien. Het complete programma is vanaf eind mei te vinden op de website van de Dag van de Architectuur en verschijnt op 19 juni in een bijlage bij dagblad Trouw. Bron: Architectenweb .

Eigen Huis & Tuin op 16 april op IJburg

Op 16 april wordt tv-programma Eigen Huis & Tuin opgenomen op IJburg. In de Mattenbiesstraat worden de tuintjes opgeknapt. Er is de hele dag een braderie voor de buurtbewoners en er zijn spelletjes en activiteiten voor de kinderen. Met dank aan een lezer voor de tip! Bron: Buurtleven . Weet iemand wanneer de uitzending op televisie is?

Eigen Huis & Tuin op 16 april op IJburg

Op 16 april wordt tv-programma Eigen Huis & Tuin opgenomen op IJburg. In de Mattenbiesstraat worden de tuintjes opgeknapt. Er is de hele dag een braderie voor de buurtbewoners en er zijn spelletjes en activiteiten voor de kinderen. Met dank aan een lezer voor de tip! Bron: Buurtleven . Weet iemand wanneer de uitzending op televisie is?

Opening Stellingseizoen met boottocht

Op 17 en 18 april is de aftrap van de Groene Stelling van Amsterdam, een campagne die gericht is op de natuur en het open landschap van de Stelling van Amsterdam. Het thema is dit jaar 'water' en dus kun je met een georganiseerde boottocht drie forten bezoeken, tussen 11 uur en half 6. Tijdens de tocht wordt de Kustbatterij bij Durgerdam bezocht (het vuurtoreneiland is normaal voor het publiek gesloten), op Forteiland Pampus is een theatrale rondleiding en bij de Kustbatterij bij Diemerdam is een tekenworkshop. Vertrek vanaf restaurant N.A.P. Met dank aan lezer, voor meer info, zie de website van de Stelling .

Werk Fort Diemerdam begonnen

Afbeelding
Het omtoveren van Fort Diemerdam in een leuk theehuis is inmiddels begonnen. Het terrein zal ook gebruikt worden door culturele organisaties met dito activiteiten. De daar verblijvende paarden moeten (helaas) weg. De opening is geplanned 2011. Zie ook het eerdere blogbericht over Horeca in Fort Diemerdam , de website van de Stelling van Amsterdam en de website van Stadsherstel .

Een lunchroom in blok 17?

Een lezer vertelde dat er een gerucht is over een kleine lunchroom in blok 17. Weet iemand meer?

Eerste schetsen van the Lighthouse zichtbaar

Afbeelding
Op de website van de Muider Compagnie is al te zien hoe horecagelegenheid the Lighthouse er van binnen uit komt te zien. Naast heel veel tafeltjes voor twee en vier personen is ook al zichtbaar dat er een grote leestafel direct naast de bar komt. Wat dat afgesloten gedeelte wordt is voor mij niet helemaal zichtbaar, misschien is dat de loungehoek bij de open haard, met twee grote banken? De opening staat in ieder geval nog steeds in juni geplanned en dat is mooi, want ik kan niet wachten! Zie ook het eerdere blogbericht over de komst van de Muider Compagnie op IJburg .

Website Annie M.G. Schmidt Huis vernieuwd

Afbeelding
De website van het Annie M.G. Schmidt Huis is vernieuwd. De opmaak is totaal veranderd en je kunt nu ook wat meer van de binnenkant zien. Het ziet er allemaal super mooi uit! Klik hier voor de website van het Annie M.G. Schmidt Huis

Gebouw buurthuis en gymzalen bijna klaar

Begin juni is Blok 18 aan het Ed Pelsterpark klaar. In dit gebouw komen gymzalen voor de scholen en het centrum voor vrije tijd met buurthuisfuncties. Er komen ook woningen en kantoorruimtes. Naast het gebouw is al een Johan Cruyf Court. Bron: website IJburg . Weet iemand meer?

Werkzaamheden strand in volle gang

Deze week begint het stadsdeel met het aanleggen van een fiets- en voetverbinding naar het nieuwe strand. Daarvoor wordt een oversteekplaats gemaakt op de Muiderlaan (ik neem aan dat dat de weg is waar tot voor kort het hek stond). Er wordt ook een tijdelijke bushalte aangelegd voor bus 66. Gelukkig wordt de weg naar de Maxis niet afgesloten tijdens het werk, maar worden we omgeleid via de parkeerplaats. Meer info op de website van IJburg . Ik kijk al uit naar de zinderende zomerdag waarop we over het warme asfalt richting Blijburg kunnen wandelen, op weg naar een koud drankje aan het water!

Elke vrijdag en zaterdag dansen in het Pompstation

Afbeelding
Ok, het Pompstation is niet op IJburg, maar de Zeeburgerdijk is wel heel dichtbij. En zo lang Blijburg nog aan het opbouwen is het ook de dichtstbijzijnde plek waar je kunt dansen. Onze buren hadden er al gegeten en hun oordeel was hetzelfde als van de NL20: fantastische locatie in een oud gemaal, goed eten en langzame bediening. Ook voor drankjes bleek de bediening rustig de tijd te nemen, maar dat werd absoluut goedgemaakt door de DJ, die hoog in het oude gemaal zijn plekje heeft en heel fijn draait! Om een uur of elf gingen de tafels opzij en was er opeens een dansvloer. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar!

IJburgCollege organiseert IJburg fietst

Het IJburg College doet op woensdag 31 maart mee aan heel Nederland fietst. Het doel van de landelijke actie heel Nederland fietst is om 1 miljoen mensen te laten fietsen, om hiermee een wereldrecord te vestigen. Het startpunt op IJburg is het plein voor de Olympus. Iedereen kan daar tussen 12.00 en 13.00 een fietsroute op komen halen. Als ik gewoon naar mijn werk fiets, telt dat dan ook? Bron: IJburg College .

Na de zomer krijgt IJburg een wekelijkse markt

De Telegraaf meldt dat Amsterdam twee nieuwe markten krijgt. Volgende maand komt er een nieuwe weekmarkt aan het Sierplein in Slotervaart, na de zomervakantie volgt IJburg. Weet iemand meer, bijvoorbeeld op welke dag de markt zal zijn? Zaterdag zou heel fijn zijn... Bron: website Telegraaf .

Oostelijke ontsluitingsweg nu officieel weer open

Het stadsdeel heeft kunnen regelen dat de oostelijke ontsluitingsweg richting Maxis weer open is. Vanaf nu staat het hek al open. In de loop van het jaar moeten er nog wat dingen aan de weg veranderen, zodat het veiliger wordt, maar er over heen rijden is nu weer officieel toegestaan. Bron: Ijburg TV .

Er komt een ijswinkel op de Pampuslaan!

Afbeelding
Goed nieuws zo aan het begin van het voorjaar: er komt een ijswinkel aan het einde van de Pampuslaan op nummer 43, vlak bij de Indonesische afhaal. De ijswinkel heet Kleine Jopie en is open vanaf media april. Met dank aan een lezer voor deze tip!

Website kunst in de openbare ruimte

Stadsdeel Zeeburg heeft een overzicht gemaakt van kunst in de openbare ruimte. Op de website Kunstwacht is te zien welke kunstwerken door het stadsdeel beheerd worden. Op IJburg zijn dat zeven kunstwerken: *Space to take Place (de rode bank) op de Bert Haanstrakade *Floating Poetry Room op de Paul Hufkade naast Blok 4 *Het Nijlpaard op de Vennepluimstraat, in het water bij de sluis *Nautilus aan het plafond van het Theo Frenkelhof *Putdeksels met gedichten in het Diemerpark *Buurttafel (picknicktafel) op de Mattenbiesstraat *De familie in het Theo van Goghpark Space to take Place heeft trouwens ook een eigen website .

Er komt een nieuwe drogist op de IJburglaan

Naast de stomerij in het winkelcentrum komt een tweede drogist & parfumerie: DIO. De winkel opent op 1 april.

Slager Verkerk een 9

De Echo meldt dat Slager Verkerk goed heeft gescoord bij hygiƫne controle, de zaak kreeg een Negen. Met dank voor de tip aan een lezer! Zie: website de Echo .

Tips welkom

Tips, vragen en reacties zijn zeer welkom! Door op dit bericht te reageren komt het vanzelf in mijn email box. Je kunt ook een email sturen naar ijburgnieuws @ gmail.com. Wil je een reactie terug? Zet dan ook je email er even bij, berichtjes met email erbij zet ik niet op de site. Vind je het leuk om zelf stukjes te schrijven? Laat het me weten!

WK op groot scherm in Dok48

Afbeelding
In juni begint het WK in Zuid-Afrika en dat is groot scherm te zien in Dok48 ! Dat is dus in ieder geval op deze data: *maandag 14 juni 13u30: Nederland - Denemarken *zaterdag 19 juni 13u30: of 16u Nederland - Japan *donderdag 24 juni 20u30: Nederland - Kameroen Meer info over het speelschema op de website van het WK in Zuid-Afrika 2010 .

Zondag 18 april 5e Nescioloop

Op zondag 18 april is de 5e Nescioloop, een wedstrijd over 15km, trimlopen 15km en 7.5km en jeugdloop 1.923 Engelse Mijl. Het parcours loopt door Oost, over de Nesciobrug en over IJburg. Meer info: op de website van de Nescioloop .

Festival Net uit het IJ zoekt ondernemers voor markt

Afbeelding
Op het festivalterrein van Net uit het IJ wordt weer een ondernemers markt georganiseerd. De organisatie roept ondernemers op om deel te nemen. Ondernemers kunnen contact opnemen met de organisatie via organisatie@netuithetij.nl. Meer info op de website van Net uit het IJ .

Zondag 11 april Spinning Marathon voor goede doel bij Life & Kicking

Afbeelding
Life & Kicking organiseert 'Still Spinning', een spinningmarathon. De opbrengst komt ten goede aan de KNDSB, een vereniging die ervoor zorgt dat ook dove jongeren kunnen sporten. Life & Kicking maakt er een feestje van met instructeurs, deejays, percussionisten en tolken. Meer info website van Life & Kicking .

Festival Net uit het IJ zoekt sponsoren

Afbeelding
Wil je als sponsor bijdragen aan de tweede editie van Festival Net uit het IJ? Dan kun je contact opnemen met de organisatie via organisatie@netuithetij.nl. Meer info op de website van Net uit het IJ .

Intratuin op zondag open

Sinds afgelopen zondag is het lente en dat hebben we gemerkt! Tijd om naar het tuincentrum te rennen voor bloemetjes en dat kan nu gelukkig ook op zondag, want sinds het begin van de lente is de Intratuin in Oost ook op zondag open! Nu maar hopen dat de die rechtszaak van winkeliers de zondagopening niet meteen om zeep helpt...

Sportpark IJburg binnenkort klaar voor trainingen

Wie door het Diemerpark fietst, ziet het kunstgras van de sportvelden elke dag een beetje "groeien". De kunstgrasmatten voor het hockeyveld zijn inmiddels uitgerold en eind maart 2010 worden ook de kunstgrasmatten van het voetbalveld uitgerold. Daarna komen de hekken (om de ballen tegen te houden), de doelen, bestrating, de dug-outs en de lichtmasten. Over een paar weken kunnen de hockeyers en voetballers de velden al gebruiken voor trainingen. De gemeente hoopt dat de velden na de zomer ook klaar zijn voor de competitie. Bron: website Zeeburg .

Kadotip: 21st Century Houses

Afbeelding
Een huis op het Rieteiland is opgenomen in het architectuur boek '21st Century Houses: 150 of the World's Best'. Toch leuk, een van de mooiste huizen ter wereld staat op IJburg! Ik vind het persoonlijk al leuk om over IJburg te lopen en te zien wat panden er nou weer zijn bijgebouwd, maar dit boek is natuurlijk voyeurisme voor gevordenden! Bron: Flickr . Op de site van Google Books is bijna het hele boek in te zien, maar het boek is natuurlijk veel leuker om te hebben!

SUBURB denim ook op zondag open

Afbeelding
Sinds enkele weken is SUBURB denim op de IJburglaan 1499 open. De winkel verkoopt merken zoals Lee, Wrangler, Denham the Jeanmaker, Blue Blood, Goosecraft, Numph en Cold Method. SUBURB denim heeft niet alleen denim, maar ook jassen, t-shirts, hempjes, shirts en vesten. En... ook deze winkel is open op zondag!

IJburgs Festival Net uit het IJ is dit jaar op 26 juni

Afbeelding
Alvast weer een datum voor in de agenda: festival Net uit het IJ , dat vorig jaar voor het eerst werd georganiseerd, vindt dit jaar plaats op zaterdag 26 juni. Meer informatie over het festival van dit jaar verschijnt later, een verslag van het festival van vorig jaar is te zien op IJburg TV . Meer info op de website van Net uit het IJ .

Eerste ontwerp speelpark IJburg

Op de website van het burgerinitiatief voor een grote speeltuin op IJburg staat een eerste ontwerp voor de speeltuin in het Theo van Goghpark. Geen idee hoe definitief dit ontwerp is, maar het ziet er wel mooi uit. Vanaf boven is er een soort schip te zien. Je kunt het filmpje bekijken via de website van het burgerinitiatief .

IJburgse Groentezaak op Steigereiland

Binnenkort opent de IJburgse Groentezaak op Steigereiland, op de hoek van de IJburglaan en Jan Olphert Vaillantlaan, dit is bij het eerste stoplicht rechts (ter hoogte van de eerste tramhalte). De IJburgse Groentezaak heeft naast groenten ook Turkse afhaalmaaltijden.

Luchtbeelden IJburg

Op Youtube staat een filmpje dat begint met wat luchtbeelden van IJburg. Tis wat vaag beeld, maar toch grappig om je huis vanuit de lucht te zien!

Aanstaande zaterdag achtste IJburgTalkshow

Zaterdag 20 maart is de achtste IjburgTalkshow vanuit het Martien Schaaperhuis (opvang van voormalig dak- en thuislozen) aan de Pedro de Medinalaan 12. Tijdens de talkshow onder leiding van IJburgTV krijg je een kijkje in het dagelijks leven in het Martien Schaaperhuis, vertellen de winnaars van de verkiezingen in Oost over hun plannen voor IJburg, wordt besproken waar en wanneer de grote speeltuin op IJburg komt, is er een quiz en een muzikaal optreden van dak- en thuislozen. Bron: IJburgTV

Aanstaande zaterdag landelijke Dag van de Zorg in het Martien Schaaperhuis

20 maart is de landelijke Dag van de Zorg. Het Martien Schaaperhuis is dan van 12.00 tot 16.00 open voor publiek. Bron: IJburgTV

Morgen Boomfeestdag op IJburg

Afbeelding
Woensdagochtend 17 maart is Boomfeestdag op IJburg. Kinderen van basisschool Het Podium planten vanaf 11.30 uur 10 platanen in het Theo van Goghpark. Eerst krijgen de kids uitleg over Boomfeestdag en daarna gaan ze een boom planten. Ze worden ook nog toegesproken door stadsdeelwethouder Dennis Straat, maar of de kids dat nou echt spannend vinden... Meer info op de website van stadsdeel Zeeburg

Google street view op IJburg

Veel andere buurten in Amsterdam waren al van dichbtbij te bekijken via internet, maar IJburg is nu ook opgenomen in Google street view . Als ik ons eigen huis bekijk, dan denk ik dat de foto's niet zo nieuw zijn, maar dat wordt vanzelf vernieuwd. Leuk! Bron: Twitter IJburg

Kermis Joris Ivensplein in juni

Van 19 tot en met 27 juni is er kermis op het Joris Ivensplein. Bron: website Zeeburg

Kunstuitleen Arte Ancor geeft ook cursussen

Kunstuitleen Arte Ancor op de Pampuslaan leent niet alleen kunst uit, ze geeft ook cursussen tekenen en schilderen , op woensdagavond kun. Er wordt gewerkt met acryl-en olieverf. Ook voor kids zijn er cursussen. Je kunt er natuurlijk ook terecht voor een schilderij van een professional.

Oproep: neem een vogelhuisje en haal meer vogels naar IJburg

Afbeelding
Vorige week werkte ik een paar dagen vanuit hethuis van mijn ouders in de Achterhoek. Van het luide gefluit van vogels kreeg ik meteen een lente-gevoel. Alhoewel we op IJburg eenden, meerkoeten en meeuwen in overvloed hebben, zijn er nog niet zo veel kleine vogeltjes. Dat is ook niet zo gek: de bomen zijn nog jong en in zo’n kleine boom zou ik ook niet willen wonen. Maar we kunnen de vogels wel een handje helpen door vogelhuisjes op te hangen in de tuin, op het balkon of aan de boom naast het huis. Dus vandaar mijn oproep: neem een vogelhuisje! Je kunt het zelf maken , maar ik denk dat ik dit weekend eens even bij Xenos ga kijken, die hebben vast wel een vogelhuisje in een hippe kleur, maar tips zijn ook welkom. Let wel op dat je het vogelhuisje niet vol in de zon op het zuiden hangt, want daar kunnen jonge vogeltjes niet tegen. Maar hoog tegen de muur van het balkon komt de zon vaak niet, dus dat is een prima plek. De grote van het gat van het vogelhuisje bepaalt trouwens welk vogelt

Blijburg op 1 juni weer open

Op 400 meter van de oude plek komt het nieuwe strand van Blijburg . De strandtent wordt vanaf half april weer opgebouwd en heeft inmiddels een datum geprikt om wer open te gaan: 1 juni. Ik kijk er naar uit!

IJburg heeft club voor ZZP'ers

Nooit geweten dat er op IJburg zo veel mensen een eigen bedrijf hebben, tot ik de site van ZZP IJburg zag. ZZP IJburg is een platform voor zelfstandigen zonder personeel en kleine ondernemers op IJburg. Op de site staat ook dat er maandelijks IJburg Open Coffee in de Espressofabriek wordt georganiseerd op de laatste vrijdag van de maand. De volgende bijeenkomst is op 26 maart om 8u30, tot ongeveer 10u.

Stemgedrag op IJburg

Afbeelding
Vandaag is de uitslag voor de gemeenteraadsverkiezingen per stembureau bekend geworden, op de website van onderzoeksbureau O+S . De een zal het goed nieuws vinden, de ander juist niet, maar ik vind het toch wel grappig om te zien wat de buren stemmen. Toegegeven, dat komt waarschijnlijk omdat ik politicoloog ben. Niet iedereen stemt op zijn eigen stembureau, maar omdat mensen voor het stadsdeel alleen in hun eigen stadsdeel mochten stemmen, is het wel waarschijnlijk dat de meeste mensen ook echt op hun eigen stembureau gestemd hebben. De uitslag van de stembureaus is daarom waarschijnlijk een goede weerspiegeling van het stemgedrag op IJburg. Op het plaatje kun je klikken, waardoor de grafiek leesbaar wordt. Het stemgedrag op IJburg is iets rechtser dan in Amsterdam. Net als in de rest van Amsterdam, is de PvdA de grootste partij, maar de VVD is bijna net zo groot. Ook D66 heeft op IJburg meer stemmen behaald dan in de rest van de stad, deze partij bleek tijdens de Europese verkiezing

Stadsdeel wil ook bijdragen aan tennispark IJburg

Het Dagelijks Bestuur van Zeeburg heeft nu ook ingestemd met het voorstel om een gemeentelijk tennispark op IJburg te realiseren. Het tennispark op Rieteiland Oost zal banen krijgen die het hele jaar toegankelijk zijn en alle banen worden verlicht. De gemeente Amsterdam had al 265.000 euro beschikbaar, het wil daar 1.700.000 euro aan toevoegen. Er moet nog wel goedkeuring komen van de nieuwe stadsdeelraad Oost, die praat er in mei over. Het tennispark komt dus snel dichterbij! Bron: de Brug

Kids het Podium halen geld op voor Haiti

Kinderen uit de groepen 4, 5 en 6 van Basisschool het Podium zijn half februari een spontane "heitje voor een karweitje" actie gestart voor HaĆÆti. Met zijn allen zijn ze naar de bank gegaan om de opbrengst te laten tellen en te storten. Op IJburg TV is een fimpje te zien.

Restaurant-tip: de Keuken van Tante Til op IJburg

Afbeelding
Wij zijn altijd erg blij als er een restaurantje om de hoek opent en zeker als de eigenaar dan ook nog eens aardig blijkt te zijn. Onder het motto sponsor je locale horeca hebben we gister het restaurantgedeelte van Tante Til eens uitgeprobeerd. Dat bleek voor herhaling vatbaar. Tante Til heeft ook een vestiging in Zuid en is daar beroemd vanwege zijn lasagne. We snappen nu ook waarom! Vanaf de straat is het restaurantgedeelte boven niet gelijk zichtbaar, maar daar komt verandering in. Binnenkort krijgt Tante Til een groot terras op het zuidwesten aan de IJburglaan, met steigerhouten banken. Dat wordt dus een prima plekje om ’s avonds in de zon betaalbaar te eten! Samen met de vriendelijke bediening en het Jupiler bier is dit voor ons een prima combinatie! Oh ja, en Tante Til heeft ook kunstwerken hangen van verschillende kunstenaars, deze kunstwerken zijn te koop.

Biolicious opent 10 maart op IJburg

Afbeelding
Woensdag 10 maart om 12 uur opent biologische winkel Biolicious op het Joris Ivensplein 56 (naast de Hema). Er is een heel openingsprogramma. Woensdag 10 maart is er taart van huisbakker en allerlei proeverijen, make-up advies, openingsacties, goodybags en kinder activiteiten. Donderdag 11 maart kun je Biolicious koffie proeven. Vrijdag is er iemand van Marienwaerdt uit Beesd aanwezig om haar koekjes, jams, chutneys etc te laten zien. Landgoed Heerlijkheid Mariƫnwaerdt in de Betuwe is trouwens ook leuk om op een zonnige dag te bezoeken. Zaterdag 12 maart kun je de leveranciers achter producten leren kennen (klik op het plaatje voor meer info). Biolicious is van maandag t/m vrijdag open tussen 8u30 en 19u, op zaterdag tussen 8u30 en 18u. Voor zover ik weet is er nog geen website. Biolicious verkoopt kaas, groente, vlees, brood, koekjes en simpele maaltijden.

IJburgers in de gemeenteraad

Nu de voorkeursstemmen bekend zijn is het duidelijk wie er in de gemeenteraad komen. Althans, voorlopig, want deze mensen kunnen ook nog wethouder worden, maar het duurt nog wel even voordat dat bekend wordt. In de nieuwe gemeenteraad zitten een paar IJburgers. SP lijsttrekker Laurens Ivens krijgt een zetel en op AT5 was zichtbaar dat hij op IJburg woont, want de zender interviewde hem voor de verkiezingen thuis. Ook Jan Hoek van GroenLinks komt in de gemeenteraad. Hij stond vijfde op de lijst van zijn partij. Jan Hoek was tot nu toe stadsdeelwethouder van Welzijn, Zorg, Economische Zaken en Werk en schreef een column in de Brug . Twee mensen zijn wel via voorkeursstemmen in de raad gekomen: Nelly Frijda (Red Amsterdam) en Ahmed Marcouch (PvdA), zie website Amsterdam . Ook de voorkeursstemmen in het stadsdeel zijn nu bekend. Alleen IJburger Tanya Sancisi-Vellekoop van D66 krijgt een zetel, voor zover ik kan nagaan. Zie website Oost

IJburg college rapt met Reverse & Ado'nis

Afbeelding
Eerste en tweedeklassers van het IJburg college hadden deze week een cultuur week en gingen daarom rappen. Ze kregen les van Reverse & Ado'nis. Het resultaat is te zien in dit filmpje en deze foto's . Vooral de dames halverwege het filmpje blijken talent te hebben! Waarom deden wij dit vroeger niet op school?!

Uitslag stadsdeelraadsverkiezingen

Stadsdeel Oost heeft de voorlopige uitslag van de deelraadsverkiezingen bekend gemaakt. In de deelraad zijn 29 zetels te verdelen. De PvdA blijft de grootste met 8 zetels, maar verliest er wel een paar. GroenLinks wint een zetel en komt op 7 zetels en wordt daarmee bijna net zo groot als de PvdA. D66 had maar een enkele zetel, maar heeft er nu 5 en is daarmee opeens de derde partiij. De VVD behoudt 4 zetels. SP verliest een zetel en komt op 4 zetels. De ooit in de Watergraafsmeer opgerichte MĆ©Ć©rbelangen verliest een zetel en heeft er nu 2. Het CDA verliets zijn zetel en komt niet meer in de raad, Leefbaar Amsterdam Oost haalt ook geen zetels. Zie de website van stadsdeel Oost . Volgende week worden ook de uitslagen per buurt bekend, dan is zichtbaar hoe IJburg heeft gestemd. Tijdens de Europese verkiezingen hebben IJburgers relatief vaak op D66 gestemd, dus dat zou nu ook zo kunnen zijn.

Uitslag centrale stad per stadsdeel

Gemeentelijk onderzoeksbureau O+S bekeken hoe er in ieder stadsdeel is gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen (centrale stad). De verschillen tussen de stadsdelen zijn groot, maar het stemgedrag in Oost wijkt niet zo veel af van het gemiddelde in de stad. Dat is ook niet zo gek: de wijken in Oost erg divers en daarmee waarschijnlijk representatief voor de stad. De verschillen zijn klein, maar er is iets meer GroenLinks en D66 gestemd en iets minder VVD. Meer info: website O+S

Gemeente heeft geld beschikbaar voor tennispark IJburg

Afbeelding
Het college van B&W heeft € 265.000 beschikbaar gesteld voor de aanleg van een gemeentelijk tennispark op het Rieteiland Oost. Het college gaat er vanuit dat stadsdeel Zeeburg (vanaf mei is dit stadsdeel Oost) de overige kosten van ruim € 1 miljoen voor de aanleg van het tennispark draagt. In mei 2010 besluit de nieuwe deelraad van Oost hierover. In dit tennispark komen negen banen en Ć©Ć©n ‘kids court’. In het voorzieningenprogramma IJburg staan in totaal 22 tennisbanen gepland, aldus de gemeente. Zie website Amsterdam

Duurzaamheid, biodiversiteit en sociodiversiteit op IJburg

Stedenbouwkundige Michiel Bouwer schrijft een column over het plannen van duurzaamheid, biodiversiteit en sociodiversiteit als nieuwe maakbaarheid. De term sociodiversiteit vind ik fascinerend, maar dat terzijde. Trouw schreef in oktober dat de natuurontwikkeling op IJburg een succes is, dankzij de planners. Bouwer - handige naam trouwens - bespreekt dit vanuit het perspectief van een stedenbouwkundige. Ik zal aan de planners denken nu we door de stijgende temperatuur weer lekker het Diemerpark in gaan. De column staat op de website Duurzaamgebouwd

Scheepswrak inmiddels weer onder water bij IJburg

Afbeelding
Een vissersschip uit 1540, dat niet bijzonder genoeg was om te conserveren, is gister weer terug in het water gelegd, zodat het niet vergaat. Het schip ging onder water bij de Strekdam tegenover het Rieteiland Noord van Ijburg. Maar natuurlijk niet zonder flesje IJbier met persbericht voor de volgende generatie. Aan de foto’s op de website van de gemeente te zien was het geen klein klusje.

Kinderkledingwinkel Tjikky & Ko open

Afbeelding
Vandaag opent kinderkledingwinkel Tjikky & Ko in de haven, naast kledingwinkel Bij’tij. Er komt een winkel met nieuwe en tweedehands kinderkleding en -accessoires, maar Tjikky & Ko heeft ook een atelier. In het atelier worden special editions gemaakt, kun je je eigen geboortekaartje laten ontwerpen en een ontwerp voor je kinderkamer laten maken. Ook komt er een kinderkapper. ’s Ochtends kun je aan de koffietafel aanschuiven, soms met taart! De winkel is open van dinsdag tot en met zondag. Zowel Bij’tij als Tjikky & Ko zijn dus op zondag open. Hopelijk zijn er meer winkels die dit voorbeeld volgen! Verder zijn er workshops: in april kun op vrijdagochtend je kussens leren haken, in mei kun je kussens leren naaien. Meer info op de website van Tjikky & Ko

Spektakel op IJburg op 4 en 5 september

Alvast een datum voor in de agenda: theaterfestival Spektakel op IJburg wordt dit jaar op 4 en 5 september gehouden. Voor wie het festival vorig jaar gemist heeft: het is een soort Parade in het klein. Zie: website Theatraal IJburg

3 juli IJburgChallenge

De winnaars van de ideeƫnmarkt van een paar weken geleden hebben meteen grote plannen. Ze wonnen met een streetdancewedstrijd, maar organiseren er gelijk een multicultureel festival omheen. Op het festival IJburgChallenge op 3 juli staat voorlopig streetdance, bingo voor de ouderen, muziek en activiteiten voor mensen met een handicap gepland. Volgens de organisatoren een ouderwets Amsterdams feest. Zie: website Buurtleven Hiermee heeft IJburg er dus weer een festival bij. Weet jij de datum van een van de andere festivals? Ik hoor het graag!

Herontwikkeling Zeeburgereiland officieel van start

De herontwikkeling van het Zeeburgereiland is vrijdag officieel van start gegaan met het plaatsen van een geluidsscherm langs de A10. Het duurt nog wel een paar jaar voordat hier mensen wonen, maar vanaf deze zomer zal er al wel cultuur en horeca van Waaidorp zijn. Bron: website IJburg .