architectuur

IJburg heeft veel te bieden op het gebied van architectuur. Zo veel zelfs, dat Barcelona bij het ontwerpen van haar eigen uitbreidingswijk El Prat Nord geïnspireerd is door IJburg (Bron: het Parool), een wijk die dan ook gebouwd wordt door het Nederlandse architectenbureau Claus en Kaan.

IJburg bestaat uit zes kunstmatig aangelegde eilanden. De twee belangrijkste eilanden zijn Steigereiland en Haveneiland. Hoewel de combinatie van water, lucht en urban vibe alle architectuur op IJburg moeite waard maakt, zijn er enkele plekken die je niet mag missen! Onderstaand een kaart voor een wandelroute over IJburg, met alle architectuur beschreven. De nummers hier verwijzen naar de nummers op de kaart. Klik hier voor een grotere en printer vriendelijke versie.





Wanneer je tram 26 neemt richting IJburg, is Zeeburgereiland het eerste eiland dat je ziet... of eigenlijk bijna niet ziet... want het wordt nog gebouwd. Op dit eiland zat vroeger de Amsterdamse riolering, maar nu worden er nieuwe huizen gebouwd. Je vindt er ook restaurant voor kids Praq.

Je bereikt IJburg over een witte brug, die officieel de Enneüs Heermabrug heet, vernoemd naar de politicus, maar in de volksmond heeft deze brug de 'bh-brug', een naam die verwijst naar zijn vorm. 

Steigereiland is genoemd naar de vele steigers (1). Je vindt Steigereiland Zuid aan de zuid-west kant van de tramlijn, waar veel bewoners de kans kregen om hun huizen zelf te ontwerpen.

Dit levert een bijzonder straatbeeld op, vooral in deze straten: de J.O. Vaillantlaan, de Edmond Halleyaan en de James Bradleystraat (3). Interieur Design Center Design020 aan de Pedro de Medinalaan 89 is een bezoek waard voor haar producten, maar ook voor het gebouw, het uitzicht op het water en het uitzicht vanaf het dakterras (1). Interior design shop Designlabels Amsterdam op de Pedro de Medinalaan 53 is naast Design020. Ook Mosa zit op dit stukje IJburg, dat ook wel de Design Strip wordt genoemd.

De Vrijburcht is een collectief woonproject, met een openbare bar en een theater (2).

Op Steigereiland Noord aan de noordoostelijke kant van de tramlijn (4), draait alles om water en lucht. Vanaf de IJburglaan zie je vooral het 200 meter lange Kadegebouw, dat deel uitmaakt van de Waterbuurt West.

Aan de voorkant ziet het Kadegebouw er uit als een muur, vanaf de achterkant lijkt het een cruiseschip. In het donker is het gebouw gehuld in blauw licht.


Via de poorten in dit gebouw bereik je de vier steigers, die naar de drijvende woningen leiden. Langs de Haringbuisdijk zijn de paalwoningen boven het water gebouwd. Drijvende woningen zijn op dit moment nog bijzonder, maar zullen veel meer gebouwd worden in de toekomst.
Ook langs de Brigantijnkade (Waterbuurt Noord) liggen drijvende woningen, die allemaal uniek zijn. Op de Brigantijnkade vind je ook de grote woning blokken, die een moderne interpretatie een brandweer kazerne lijken.

Parallel aan deze straat vind je Windjammerdijk, met dijkhuizen met grote ramen en een uitzicht op de dijkhuizen van vissersdorp Durgerdam.

Durgerdam keek vroeger uit over het open water, maar nu naar IJburg.


Het Haveneiland is vernoemd naar zijn haven. Alle blokken op deze eilanden hebben nummers, die niet zichtbaar in het straatbeeld, maar iedereen op IJburg kent deze nummers. Wanneer je het Haveneiland oploopt zie je grote gebouwen aan de linkerkant. De gevels van deze gebouwen zijn een moderne versie van de pakhuizen in oude wijken van Amsterdam (5). Het eerste gebouw aan de linkerkant, met de klok, is Blok 1.

Het eerste gebouw aan de rechterkant is Blok 4, dit was als eerste klaar op het Haveneiland, met het gelijknamige restaurant Blok 4. Aan de voorkant ziet het gebouw er uit als een muur, maar aan de achterzijde is het spectaculair, evenals het uitzicht. Dit geldt voor veel meer gebouwen op de IJburglaan: de voorkant is een soort van muur, wat een statig gezicht geeft aan de IJburglaan, terwijl de achterkant heel bijzonder is.

De Bert Haanstrakade is grote boulevard, waar het voelt alsof je langs de zee loopt. Er is een enorme rode bank, van waaruit je uitzicht hebt op Durgerdam en de weidsheid van het IJmeer (5). Het zee gevoel is niet toevallig: het IJmeer was vroeger de Zuiderzee en Durgerdam lag dus aan zee.

Blok 14 is een spectaculair gebouw, dat zweeft boven een gracht. Onder het gebouw is het terras van de Griekse restaurant I-grec. In de buurt van dit blok is een Johan Cruijff Court, een sportveld, op de hoek van de Daguerrestraat en de Maria Austriastraat (7). Het Joris Ivensplein is het winkelcentrum van IJburg (6).

Vanaf de Diemerparklaan op het Haveneiland bereik je het Grote Rieteiland (9), met de Zwanenbloemlaan en Mattenbiesstraat, enkele mooie lanen, met woonblokken en vrijstaande huizen.

Wanneer je over de brug naar het Grote Rieteiland loopt, vergeet dan niet opzij te kijken over het water van de Groene Tunnel, waar de gelaagde architectuur prachtig is.

Op de hoek van de Diemerparklaan en de Mattenbiesstraat zie je een groot wit huis. 's Nachts baadt dit huis in het licht, in allerlei verschillende kleuren.

Het Kleine Rieteiland wordt wel de goudkust van IJburg genoemd, omdat hier de rich and famous wonen: acteurs, musici en anderen die het goed doen. Vanaf dit eiland kun je het Diemerpark bereiken, een groot park.

De buurt tussen de Nico Jessekade en de Jan Vrijmanstraat ziet eruit als een combinatie van een oud vissersdorp en de Jordaan in het Amsterdamse centrum, maar dan in een moderne stijl (10). Vanaf de Fritz Dietrich Kahlenbergstraat op het Haveneiland bereik je Rieteiland Oost, een eiland met exclusieve huizen en een grote tennisclub.

Aan de zuid-oost kant van het Haveneiland, vind je twee mooie gebouwen (11). Aan het einde van de Emmy Andriessestraat, naast een sluis, is een gebouw met veel terrassen, genaamd Terrazze. Vlakbij dit gebouw, aan het einde van de Nico Jessekade en Jan Vrijmanstraat, op de zuid oost hoek van het Haveneiland, is Vrijmans Eind. Dit is genoemd naar de straat, maar verwijst ook naar het weidse uitzicht over het water .

Blok 51a heet de Grote Wijzer, naar zijn klok (12). Dit blok ligt op de Emmy Andriessestraat, naast het Theo van Goghpark. Het blok won de Amsterdamse Nieuwbouwprijs: de prijs voor de mooiste nieuwbouwproject in Amsterdam in 2009. Aan de andere kant van het park is Blok 52, waar de ramen het water lijken te weerspiegelen.

Het centrum van het Haveneiland wordt gevormd door zijn moderne haven vol boten (14). De kade rond de haven heet de Krijn Taconiskade.

Je vindt hier onder meer restaurants N.A.P. en Dok48 , allemaal met een terras. Het licht in de haven is heel bijzonder en op elk moment van de dag anders. Alle gebouwen in de haven hebben grote ramen met een spectaculair uitzicht op de haven. Voor drie grote traditionele Nederlandse zeilschepen is dit de thuishaven, deze schepen behoren tot de Muider Compagnie.

In de zomer opent de sluis aan de noordkant van de haven heel vaak en zie je vanaf het terras van N.A.P. de boten de haven binnenkomen.

Blok 36 aan de Willy Mullenskade ziet eruit als een grote botenhuis. De kleur van de lampen verandert telkens, vanaf de haven is dit goed zichtbaar. Het Blauwe Huis is letterlijk een blauwe huis in het midden van Blok 35, ook op de Willy Mullenskade. Dit was vroeger een kunstproject, maar is nu verkocht.

Op de Maria Austriastraat, in blok 30, achter basisschool de Olympus, staat een gebouw waarvan je je afvraagt wat het is. De gevel is bedekt met glas, daarachter zie je verschillende kleuren, maar naar binnenkijken kun je niet. Het is de telecomcentrale van IJburg.

Veel van de blokken op de Pampuslaan (15) zien er uit als gebouwen aan zee. Blok 47 op de hoek met Eva Besnyostraat, doet me bijvoorbeeld denken aan de gebouwen op de boulevard in Scheveningen.

Het meest opvallende gebouw op het Haveneiland is misschien wel de Witte Kaap (16). Dit sneeuwwitte gebouw is een baken aan de noord-oost kant van het Haveneiland. Het Parool vergeleek het met The Flat Iron Building in New York, maar het is moeilijk te vergelijken - je moet het gewoon zien.

Naast de Witte Kaap is strand Blijburg, met haar strandtent.

IJburg heeft veel hofjes, zoals het historische centrum van Amsterdam. Alexandrine Tinnehof is een leuk hofje en kan worden bereikt vanuit de Talbotstraat (dichtbij de IJburglaan). Nicolaas Hennemanhof kan worden bereikt vanuit de Daguerrestraat (dichtbij de IJburglaan). Cor van Weelehof is een groter hofje, dat je kan bereiken vanaf de Kiekstraat (dichtbij de IJburglaan).

Paul Schuitemahof is een hofje onder het straatniveau, waar je in kunt lopen vanaf de Talbotstraat of de Diemerparklaan (dichtbij de Bert Haanstrakade). Peter Wotkehof heeft Scandinavische houten huizen in verschillende kleuren, het is te bereiken vanaf de Talbotstraat (dichtbij de Bert Haanstrakade).

Op Flickr vind je veel foto's van IJburg, in de speciale IJburg groep. Ook de website van foto project IJburgcorners is een bezoek waard.

Elke wijk op IJburg heeft zijn eigen straatnamen, op Wikipedia staat een overzicht. De straatnamen op het Haveneiland verwijzen naar fotografen, filmmakers, journalisten en acteurs. Op het Kleine Rieteiland, het Grote Rieteiland en het Rieteiland Oost zijn de straten vernoemd naar bloemen en planten. Op Steigereiland verwijzen de namen naar de historische scheepvaart. Op Steigereiland Noord zijn de straten vernoemd naar schepen, op Steigereiland Zuid zijn ze vernoemd naar kapiteins, astronomen, wiskundigen en cartografen.

Vanaf IJburg kun je forteiland Pampus zien liggen. Vroeger voeren schepen langs Pampus om Amsterdam binnen te komen. Schepen kwamen vaak klem te zitten in de ondiepe vaargeul en lagen dan letterlijk voor Pampus. Vanaf de haven van IJburg kun je tochten maken naar Pampus.

LINKS OVER ARCHITECTUUR EN DESIGN 

DE AMSTERDAMSE NIEUWBOUWPRIJS
2011: IJburg blok 56b
2009: IJburg Blok 51a
2006: IJburg Blok 23a



Grote Rieteiland, Twee onder een dak woningen
Haveneiland, Blok 51A
Haveneiland, Espressofabriek IJburg
Kleine Rieteiland, Villa
Kleine Rieteiland, Woning op IJburg
Kleine Rieteiland, Woonhuis
Kleine Rieteiland, Woonhuis (2)
Kleine Rieteiland, Woonhuis (3)
Kleine Rieteiland, Woonhuis (4)
Kleine Rieteiland, Woonhuis vrije kavel Lisdoddelaan
Steigereiland 2.0
Steigereiland, Bedrijfsverzamelgebouw

Klik hier voor alle berichten over ARCHITECTUUR +DESIGN op dit blog
Klik hier voor alle berichten over WONEN op dit blog