water+groen

Door het water voelt de natuur dichtbij op IJburg. Het water weerspiegelt in de lucht, het licht lijkt helderder dan in de rest van Amsterdam. De wind waait harder dan in de rest van Amsterdam, als een zeebries. De wind waait de wolken weg en de zon schijnt vaker. IJburg voelt het hele jaar als een vakantie-eiland. Dit is overal op IJburg te voelen - maar op sommige plaatsen nog meer dan op andere.

HET WATER ROND IJBURG

IJburg heeft veel mooie oevers. De Bert Haanstrakade ziet eruit als een grote boulevard, met de weidsheid van het IJmeer en de rotsformaties waar veel dieren in huizen. Er is een enorme rode bank om van dit uitzicht te genieten.

Strand Blijburg aan de noordoost kant van IJburg is een prachtige plek.

De dijkhuizen aan de noordzijde van Steigereiland Noord hebben een mooi uitzicht over het water.

De Groene Tunnel, ten zuiden van de IJburglaan, is een moderne versie van de historische grachten van Amsterdam.

Het water tussen het Kleine Rieteiland en het Grote Rieteiland, de eilanden ten zuiden van de IJburglaan, is prachtig.

Je kunt IJburg ook met de boot bereiken, door twee sluizen. De eerste sluis vind je in het water naast restaurant Blok 4, waar vandaan je de Groene Tunnel kunt bereiken (de gracht ten zuiden van de IJburglaan). De tweede sluis is in de haven, die je kunt bereiken vanaf de noordzijde. Er komt ook nog een sluis aan de zuidoost kant van IJburg.

In de zomer is er een ferry naar forteiland Pampus, die vertrekt vanuit de haven. De Muider Compagnie, die tochten aanbiedingen op traditionele Nederlandse zeilschepen, zit ook in de haven.

Er zijn veel clubs voor watersport: zeilvereniging Watersportvereniging IJburg, kano club Kano op IJburg, surf club Surfcenter IJburg en watersportclub Wakeboardschool Wake2wake.

IJburg heeft een officiƫle zwemplek: Strand Blijburg, met haar strandtent. In het Diemerpark is een klein strandje, het Diemerparkstrandje. Veel IJburgers zwemmen in de grachten, maar dat mag officieel niet. De Groene Tunnel vind je ten zuiden van de IJburglaan en de Hollandiagracht ten noorden van de Erich Salomonstraat. In de zomer klinkt IJburg als een camping en zie je kinderen van de bruggen in het water springen. In de winter bleken de grachten bleek een perfecte schaatsbaan!

DE GROENE PLEKKEN ROND IJBURG

Het grootste park op IJburg is het Diemerpark. Dit park is niet zoals de meeste parken: het lijkt meer op een duinpark. In de zomer is het vol wilde bloemen. Let op de putdeksels in het park: er staan allemaal poƫtische uitspraken op. Fietsbrug de Nesciobrug verbindt IJburg met de rest van Amsterdam Oost en is erg lang: 780 meter. Vanaf het Diemerpark je hebt een zeer mooi uitzicht op IJburg.

Ten zuidoosten van IJburg is natuurpark de Diemer Vijfhoek op PEN-eiland, het begint bij het einde van de Pampuslaan. Er zijn veel wandelroutes die over IJburg leiden. Op deze website vind je een wandelroute over IJburg, met alle architectuur beschreven. Het Zuiderzeepad loopt door het Diemerpark en leid je langs de oude oevers van de voormalige Zuiderzee. Het Waterkeringpad volgt ook de voormalige Zuiderzee, een route tussen Amsterdam Centraal Station, Zeeburg, IJburg, Maxis, Muiden, Muiderberg, Naarden, Oud Valkeveen en Huizen. Over het GR12 pad kun je naar Parijs wandelen: vanaf Amsterdam Centraal Station, via het Flevopark in Oost en het Diemerpark op IJburg.

DE LUCHT BOVEN IJBURG

Vergeet niet om af en toe omhoog te kijken naar de luchten boven IJburg: die hebben telkens verschillende kleuren.


LINKS OVER WATER EN GROEN

IJBURG VANAF HET WATER
IJburg Pampus veerdienst
Peek Watersport Centrum
Muider Compagnie op IJburg
Surfcenter IJburg
Wakeboardschool Wake2wake
Watersportvereniging IJburg

HET DIEMERPARK

DE DIEMER VIJFHOEK

FORT DIEMERDAM

WATERLAND

Klik hier voor alle berichten over WATER op dit blog

Klik hier voor alle berichten over NATUUR EN GROEN op dit blog