Steun de juridische strijd tegen de Biomassacentrale

Een groepje IJburgers zet zich enorm in om de vervuilende biomassacentrale naast IJburg tegen te houden. Daarbij is de inzet van een goede advocaat hard nodig. Steun jij de actie ook? In het artikel vind je ook een update van wat er de afgelopen tijd allemaal gebeurd is.

Best lastig hè al die informatie over energie en duurzaamheid? Maak je je ook zorgen om de massale bomenkap in Nederland en daarbuiten? Je wil wel graag duurzame energie, maar zo’n biomassacentrale, daar heb je ook vraagtekens bij. Wij ook!

Namens de bewoners van Diemen en Amsterdam voeren Duurzaam Dorp Diemen, Natuurlijk IJburg, Fossielvrij Amsterdam en Comité Schone Lucht Amsterdam gezamenlijk actie tegen de komst van de biomassacentrale. Ons doel? Wij verzetten ons tegen de komst van de biomassacentrale in Diemen/IJburg in het bijzonder, maar ook tegen het inzetten van biomassa als ‘duurzame’ energiebron in Europa. Want het met grootschalige subsidie verbranden van hout voor de opwekking van energie is ontzettend slecht voor het klimaat en de luchtkwaliteit.

Hieronder lees je een update van de afgelopen maand. Want we hebben jullie hulp hard nodig om de druk richting politiek en Vattenfall op te voeren.

Punt één: er is geld nodig om actie te voeren

We vallen meteen met de deur in huis; we hebben jullie hulp hard nodig. Vattenfall/Nuon gaat ondanks de weerstand en kritiek van wetenschap, politiek en bewoners gewoon door met de voorbereidingen voor de bouw en de tijd begint te dringen. Op 11 juli kan de gemeente Diemen al groen licht geven richting de provincie, die vervolgens de vergunning kan afgeven en dan rest alleen de gang naar de rechter nog. Daarom vragen we de bewoners van Amsterdam en Diemen om een donatie te doen zodat we een advocaat met overtuigende expertise op dit rechtsgebied in de arm kunnen nemen. Tevens kunnen we met budget de volgende publieksacties makkelijker van de grond krijgen. Alleen samen kunnen we de biomassacentrale stoppen!

Klik hier voor de crowdfund actie

Wat is er de afgelopen weken gebeurd?

De provincie

We hebben met diverse fracties in de provincie gesproken over biomassa en de centrale in Diemen/Amsterdam. Daarnaast stuurden we een brief aan Provinciale Staten formateur Bromet. Op 12 juni bereikte ons het bericht dat het nieuwe college ook tegen biomassa is. In het coalitieakkoord wordt het als volgt verwoord: er is steeds meer maatschappelijke weerstand tegen biomassacentrales, onder andere omdat deze veel fijnstof uitstoten. Wij wenden onze invloed aan om de uitbreiding van bestaande of bouw van nieuwe grootschalige biomassacentrales tegen te gaan.  Dat is goed nieuws. In de provinciale politiek is er mede dankzij de acties van onze initiatieven dus geen draagvlak (meer) voor biomassa! Maar dat betekent niet dat de provincie de vergunning kan weigeren, daar zijn juridische weigeringsgronden voor nodig.

De gemeente Amsterdam

Op 23 mei mochten Mischa Meerburg (Fossielvrij) en Jildert Huitema (Comité Schone Lucht) inspreken tijdens een zitting van de gemeenteraad. Zij werden gesteund door een groep trouwe supporters met spandoeken. Raadslid Johnas van Lammeren (PvdD) had een spoeddebat over de kwestie aangevraagd. Er is er meer dan 45 minuten over de biomassacentrale gesproken. Voor een goede samenvatting kun je dit artikel in het Parool lezen!



Kijk hier de vergadering terug (vanaf 1h07 minuten)

Eerste publieksactie tegen Vattenfall

Op 17 mei organiseerden we in samenwerking met een groep kunstenaars een Art Action 'De Zeven Zonden van de Biomassacentrale'. Klik hier voor een impressie. Tevens lanceerden we de nationale petitie tegen biomassa. Met deze petitie proberen we zo snel mogelijk 40.000 handtekeningen te krijgen, zodat we het onderwerp op de agenda van het parlement kunnen krijgen! Biomassa gaat niet alleen om de centrale in onze tuin, maar raakt het hele land. Trouw heeft daarover een zeer goed artikel geschreven. Heb je deze nog niet getekend, klik dan hier.

Een mooi verslag lees je wederom in het Parool.

Uitspraak Raad van State

Op 29 mei deed de Raad van State een 'historische' uitspraak over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Het huidige stikstofbeleid is volgens de hoogste bestuursrechter in strijd met Europese regels. Velerlei vergunningstrajecten worden opgeschort m.b.t. de veeteelt, wegenbouw, industrie maar ook de biomassacentrale in Zaanstad. Vattenfall/Nuon meent echter dat de bouw van de biomassacentrale van Diemen/Amsterdam gewoon kan doorgaan. Door een fout uit het verleden heeft Vattenfall in Diemen buitenproportionele uitstootnormen voor o.a. stikstof toegewezen gekregen, waar nu grif misbruik van wordt gemaakt.

Wat kun jij nu doen?

  1. Doneer via de crowdfundingactie, dan kunnen we proberen de centrale via de rechter tegen te houden.
  2. Teken de landelijke petitie en de petitie tegen de komst van de centrale in Diemen en vraag anderen dat ook te doen zodat we de 40.000 handtekeningen bereiken (zie links onderaan).
  3. Deel deze mail met al je buren en bekenden. 
  4. Meld je aan voor de whatsapp-groep en wordt ambassadeur voor je blok/wijk. Ambassadeurs sturen belangrijke berichten weer door via de buurtapps en zorgen zo voor een zeer persoonlijke communicatie (stuur een mail terug met je telefoonnummer en je wordt toegevoegd).
  5. Heb je contacten bij de pers en kun je het onderwerp bij de redactie onder de aandacht brengen, dan helpt dat enorm. Perscontact: comiteschonelucht@gmail.com.
  6. Ben je lid van een politieke partij? Stel dan vragen aan je volksvertegenwoordigers en blijf vragen stellen. Dit helpt echt! Maar ook als je geen lid bent, kun je bijvoorbeeld Tweede Kamerleden benaderen.

Links:

https://www.whydonate.nl/fundraising/stop-de-biomassacentrale-diemenamsterdam/nl

https://petities.nl/petitions/geen-biomassacentrale-in-diemen-gevaar-voor-onze-gezondheid?locale=nl

https://www.petities.nl/petitions/stop-per-direct-de-subsidie-op-biomassacentrales-in-nederland?locale=nl

Voor meer achtergrondinformatie, lees ons factsheet.