weetjes


Het Witte huis op IJburg
Op de hoek van de Mattenbiesstraat en de Diemerparklaan staat het Witte Huis van IJburg. Nou ben ik sowieso al gek op witte huizen en witte interieurs, maar dit huis is ook nog prachtig verlicht als het donker is. Waar wij het thuis moeten doen met een Living Colors lamp van Philips, hebben ze hier in het hele huis verkleurende lampen. Dat geeft een spectaculair effect! Het huis ziet er daarom altijd anders uit: soms roze, dan weer blauw, dan weer groen. Je kunt nu ook een beetje binnenkijken in dit huis, want Architectenweb heeft een rapportage. 
De blokken op het Haveneiland hebben allemaal nummers. Veel IJburgers weten precies waar welk blok zit. Voor wie dat niet weet, bij deze een plattegrondje. Door er op te klikken wordt de plattegrond vergroot.

Rijkdom voorzieningen op IJburg: de cijfers
IJburg II wordt misschien uitgesteld. Dat zou natuurlijk jammer zijn, vooral voor de mensen die daar graag een huis willen bewonen. Er wordt wel eens gezegd dat IJburg I dan winkels zal missen, alsof er hier nauwelijks winkels zijn. Ik vraag me wel eens af of de journalisten die dat schrijven wel eens op IJburg geweest zijn. Tuurlijk, het kan altijd meer en beter, maar wist je dat we inmiddels ongeveer 25 restaurants, cafe’s en andere horecagelegenheden hebben? En meer dan 20 winkels op het gebied van interieur en styling? En meer dan 15 voedingsmiddelenzaken, waaronder een paar supermarkten, maar ook bijzondere delicatessenwinkels, zoals de winkel van Il Lago, Boerenjongens en Le Beau Gateau? En meer dan 10 kadowinkels en ongeveer net zo veel winkels met kinderkado's? En 10 kledingswinkels voor onszelf en 4 kledingswinkels voor kids? En 6 kappers en minimaal net zo veel schoonheidsspecialisten? En dat er steeds meer winkels op zondag open zijn?
Verder hebben we naast Dan horeca en winkels natuurlijk nog allerlei andere leuke dingen op IJburg: de haven met historische schepen, het strand met strandfeesten, grachten die ’s zomers als zwembad dienen zodat IJburg een grote camping wordt, tientallen kunstwerken, theater Vrijburcht met filmhuis, IJburg TV, tientallen sportverenigingen en een sportschool, een bed and breakfest, allerlei festivals, het Diemerpark en natuurlijk het prachtige licht. Op het Zeeburgereiland krijgen we daarnaast het Annie MG Schmidthuis met restaurant en bioscoop. Natuurlijk is het leuk als er ook nog een bibliotheek en een zwembad komen, maar je gaat afvragen wat mensen precies bedoelen met 'weinig voorzieningen'. Ik ken geen enkele wijk buiten het centrum die zo veel voorzieningen heeft, afgezien van het centrum!
Niet zo gek dus dat er al meer dan 10 boeken over IJburg zijn verschenen en dat er tientallen bureaus touristische rondleidingen op IJburg doen! Ja, dat kan allemaal nog beter, maar met Amsterdam of fietsafstand ben ik al best tevreden. Van mij mag IJburg II er komen, niet om IJburg I voorzieningen te geven, maar zodat er nog meer mensen van IJburg kunnen genieten!

IJburg is een van de veiligste wijken van Amsterdam
Anders dan sommige media je willen doen geloven, is IJburg een van de veiligste wijken van Amsterdam. Met de Veiligheidsindex brengen de Politie Amsterdam-Amstelland en de Gemeente Amsterdam al jaren de veiligheid in de Amsterdamse wijken in kaart. Hoe lager het indexcijfer, hoe veiliger de buurt. De cijfers schommelen per jaar wel wat, maar in de afgelopen jaren werd Amsterdam veiliger.
De nieuwste cijfers zijn van mei 2009 tot en met april 2010. Op de website van Een Veilig Amsterdam wordt nog gesproken over IJburg West, maar uit navraag bij de gemeente blijkt dat het wel over heel IJburg gaat.
Voor de objectieve veiligheid wordt de daadwerkelijke veiligheid in kaart gebracht, op basis van gegevens over inbraken, diefstal, geweld, vandalisme, overlast, verkeer, drugs, etc. Voor de objectieve veiligheid krijgt IJburg het cijfer 42. Ter vergelijking: heel Amsterdam scoort 78, een stuk slechter dus.
Voor de subjectieve veiligheid wordt gemeten hoe veilig bewoners zich voelen. Voor de subjectieve veiligheid krijgt IJburg het cijfer 56. Heel Amsterdam scoort hierop 76, slechter dan IJburg dus.
Opvallend genoeg scoort de objectieve veiligheid (42) op IJburg wat beter dan de subjectieve veiligheid (56). Oftewel, we voelen ons iets minder veilig dan we in werkelijkheid zijn. Zou die media aandacht dan toch invloed hebben? Dan is het goed om je te realiseren dat er dit jaar weinig Amsterdamse wijken veiliger zijn dan IJburg: van de 78 wijken in het onderzoek, is er maar 1 veiliger dan IJburg en dat is Driemond.
Meer info over de Veiligheidsindex vind je op de website van Een Veilig Amsterdam.

Stadsstranden meestal onrendabel, maar Blijburg niet
Volkskrant Magazine schrijft dat stadsstranden meestal niet rendabel zijn, met een grote uitzondering: ons eigen Blijburg. Bron: Horeca Entree.

Amsterdam modestad nummer 6 in Europa
Het Parool berichtte vorige week dat Amsterdam modestad nummer 6 in Europa is, achter Londen, Parijs, Milaan, Barcelona en Madrid, maar voor allerlei andere fantastische steden zoals Berlijn en Rome. Daarmee stijgt Amsterdam in de lijst. Op IJburg wisten we dat natuurlijk al lang, want hier schieten de hippe modezaakjes de grond uit. Zoals Bij'tij en Tjikky+Ko aan de Krijn Taconiskade in de haven, Swah helemaal aan het begin van de IJburglaan, Ien Lifestyleshop, Bliksem en Sterren, Flo 4 Kidz en Frontrow op de hoek IJburglaan / Diemerparklaan en Sevenlands, SUBURB denim en Mama's Design verderop aan de IJburglaan.

Dankzij IJburg blijven jonge mensen in de stad
Een paar jaar geleden vertrokken veel jonge mensen met kinderen de stad uit. Door de bouw van hippe nieuwbouwlocaties als het Oostelijk Havengebied en IJburg blijven deze mensen nu in de stad wonen. Steeds meer mensen vestigen zich in de stad en de Amsterdamse bevolking is gegroeid: de afgelopen tien jaar kwamen er 30.000 inwoners bij en de stad telt nu 756.346 inwoners. In stadsdeel Oost (met o.a. Oostelijk Havengebeid, IJburg en Park de Meer) nam het aantal gezinnen met kinderen met 30% toe, het totaal aantal huishoudens nam toe met 17%. Het Amsterdamse onderzoeksbureau O+S deed er uitgebreid onderzoek naar en ook AT5 berichtte er over. Op hun websites vind je ook meer informatie.

Blijburg is officieel zwemwater
De Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben besloten dat Strand IJburg officieel zwemwater is. Bron: website Noord-Holland.

Stemgedrag op IJburg
De uitslag voor de gemeenteraadsverkiezingen 2010 is per stembureau bekend geworden, op de website van onderzoeksbureau O+S. De een zal het goed nieuws vinden, de ander juist niet, maar ik vind het toch wel grappig om te zien wat de buren stemmen. Toegegeven, dat komt waarschijnlijk omdat ik politicoloog ben.
Niet iedereen stemt op zijn eigen stembureau, maar omdat mensen voor het stadsdeel alleen in hun eigen stadsdeel mochten stemmen, is het wel waarschijnlijk dat de meeste mensen ook echt op hun eigen stembureau gestemd hebben. De uitslag van de stembureaus is daarom waarschijnlijk een goede weerspiegeling van het stemgedrag op IJburg.
Op het plaatje kun je klikken, waardoor de grafiek leesbaar wordt. Het stemgedrag op IJburg is iets rechtser dan in Amsterdam. Net als in de rest van Amsterdam, is de PvdA de grootste partij, maar de VVD is bijna net zo groot. Ook D66 heeft op IJburg meer stemmen behaald dan in de rest van de stad, deze partij bleek tijdens de Europese verkiezingen ook al populair op IJburg. GroenLinks en SP hebben juist wat minder stemmen gehaald. Met PvdA, VVD, D66 en GroenLinks als grootste partijen stemt IJburg nog progressiever dan de rest van Amsterdam.
Red Amsterdam heeft volgens het Parool vooral in de grachtengordel stemmen gehaald en heeft op IJburg inderdaad weinig stemmen gekregen.
Oh ja en de opkomst was op IJburg iets hoger dan gemiddeld: 5449 van de 9943 stemgerechtigden gingen stemmen, dit is 55% (gemiddeld 51%).

Straatnamen op IJburg
Straatnamen zijn altijd ergens op gebaseerd. De Stadsatlas Amsterdam geeft een mooi overzicht van de straatnamen en Amsterdam, compleet met betekenis, historie en soms ook foto. Helaas is mijn versie van de Stadsatlas inmiddels behoorlijk gedateerd en staat IJburg hier nog niet in. De nieuwste druk van dateert uit 2006 en vermoedelijk staan de meeste straatnamen op IJburg ook daar nog niet in. Gelukkig is geeft Wikipedia heeft een mooi overzicht. Er zit een heel duidelijke structuur in de straatnamen op IJburg. De straatnamen op het Haveneiland hebben bijna allemaal te maken met fotografen, filmmakers, journalisten en acteurs. Op de Rieteilanden hebben de straten de namen van planten en bloemen. De straatnamen op het Steigereiland hebben te maken met de scheepvaart. Op Steigereiland Noord gaat het om schepen, op de rest van het Steigereiland gaat het om kapiteins, sterrenkundigen, wiskundigen, cartografen, etc. De straten in de RI-Oostbuurt op Zeeburgereiland worden vernoemd naar sporthelden.

Site met alle groene plekken van Amsterdam
De gemeente heeft recent een site geopend met alle groene plekken in en rond Amsterdam: Groen in Amsterdam. Landschappen, wandel- en fietsroutes, tuinen, parken, groene daken, er staat van alles op. De kaart werkt nog niet helemaal goed, misschien zijn dat dat opstartproblemen of ligt het aan mijn computer, maar is vind het een erg leuk site! Als het binnenkort weer lekker weer wordt dan is deze site heel handig om nog meer leuke plekken in Amsterdam te ontdekken! Er staat ook van alles over de Diemerscheg op, het natuurgebied ten oosten IJburg.

Inmiddels tien boeken verschenen over IJburg
Mijn buren en ik werden helemaal enthousiast toen we nog voordat we hier woonden al twee boeken over IJburg konden vinden. Nog geen af huis, maar tenminste een boek! Maar er blijken inmiddels al veel meer boeken te zijn verschenen over IJburg. Even zoeken op Bol.com levert maar liefst tien resultaten op, zie rechts op deze site. Ken jij nog andere boeken? Ik hoor het graag!

IJburg het meest milieuvriendelijk
Er is nu een kaart waarop je kunt zien welke wijk het minste vervuild en IJburg staat erg hoog. Toegegeven, dat is niet zo'n kunst met al die nieuwe woningen, maar toch leuk!