Stemgedrag op IJburg

Vandaag is de uitslag voor de gemeenteraadsverkiezingen per stembureau bekend geworden, op de website van onderzoeksbureau O+S. De een zal het goed nieuws vinden, de ander juist niet, maar ik vind het toch wel grappig om te zien wat de buren stemmen. Toegegeven, dat komt waarschijnlijk omdat ik politicoloog ben.
Niet iedereen stemt op zijn eigen stembureau, maar omdat mensen voor het stadsdeel alleen in hun eigen stadsdeel mochten stemmen, is het wel waarschijnlijk dat de meeste mensen ook echt op hun eigen stembureau gestemd hebben. De uitslag van de stembureaus is daarom waarschijnlijk een goede weerspiegeling van het stemgedrag op IJburg.
Op het plaatje kun je klikken, waardoor de grafiek leesbaar wordt. Het stemgedrag op IJburg is iets rechtser dan in Amsterdam. Net als in de rest van Amsterdam, is de PvdA de grootste partij, maar de VVD is bijna net zo groot. Ook D66 heeft op IJburg meer stemmen behaald dan in de rest van de stad, deze partij bleek tijdens de Europese verkiezingen ook al populair op IJburg. GroenLinks en SP hebben juist wat minder stemmen gehaald. Met PvdA, VVD, D66 en GroenLinks als grootste partijen stemt IJburg nog progressiever dan de rest van Amsterdam.
Red Amsterdam heeft volgens het Parool vooral in de grachtengordel stemmen gehaald en heeft op IJburg inderdaad weinig stemmen gekregen.
Oh ja en de opkomst was op IJburg iets hoger dan gemiddeld: 5449 van de 9943 stemgerechtigden gingen stemmen, dit is 55% (gemiddeld 51%).

Reacties